Välkommen till Original Lapland

Publicerat av: Jessica Wennberg, 16 mars, 2018

Hos oss finns älven och skogen, midnattssolen och norrskenet, polcirkeln och det arktiska klimatet, tystnaden och gästfriheten. Vilken skatt vi har att njuta och dela med oss av. En råvara som kan bidra med både tillväxt och livskraft för vår region. Genom hela vårt område löper också det som brukar kallas för världens fredligaste gräns och på vissa platser når vi Finland genom ett stenkast. På andra sidan gränsen finns en region som vi i mångt och mycket delar både kultur och historia med. Älven utgör inte bara en gräns, utan också en gemensam resurs.
– Ungefär så tänkte vi i LEADER-föreningen Tornedalen 2020 när vi initierade projektet Alkuperäinen Lappi – Original Lapland tillsammans med våra finska kollegor.

Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för tillväxt inom besöksnäringen bl.a. genom att öka samarbetet med den finska sidan av Tornedalen. Tillsammans med de två finska LEADER-föreningarna Outokaira tuottamhan och Leader Tunturi-Lappi vill vi utveckla potentialen som gränsöverskridande destination. För oss i Tornedalen 2020 handlar det om att skapa förutsättningar för affärsidéer och evenemang att växa och bädda för fler entreprenörer inom besöksnäringen.

Några av målen är:
– Stärka Tornedalen som ett attraktivt resmål för människor som söker natur- och kulturupplevelser.
– Fler nya entreprenörer.
– Fler evenemang som vuxit och därav föreningar som kan anställa personal.
– Ökat samarbete mellan företag och föreningar på svenska respektive finska sidan om gränsen.

Målgruppen för samverkansprojektet är i första hand mindre besöksnäringsföretag, personer som önskar starta företag med koppling till besöksnäring och föreningar som vill utveckla produkter eller evenemang.

Fram till och med hösten 2019 kommer vi anordna ett antal aktiviteter i form av exempelvis workshops, visningsresor, föreläsningar och konkreta möjligheter för svenska och finska företagare att träffas.

Har du precis startat ett företag med inriktning mot turism, kanske har du en företagsidé som du skulle vilja jobba vidare med eller andra visioner om hur vi kan utveckla Tornedalen som besöksmål? Hör gärna av dig så pratar vi mer.

Vi har en 18 månader lång resa framför oss – tillsammans lyfter vi Tornedalen.

NU KÖR VI!

»