Ett Tornedalen för alla

Publicerat av: Jessica Wennberg, 9 juli, 2019

Juli är här och i Tornedalen betyder det att man aldrig behöver ha det tråkigare än man önskar.
Marknader, festivaler, loppisar, konserter, fotbollscuper, löpartävlingar, sommarteatrar, konstutställningar och motorträffar avlöser varandra. Det finns något för alla och om du vill kan du enkelt fylla semesterveckorna med fullspäckade program och folkfester. Om du hellre vill spendera sommaren bortom folkmassor, stoj och stim finns det gott om avskilda älvstränder, hjortronmyrar, skogskojor och bergstoppar som du får njuta av i ensamhet.

Vilket du än föredrar har Tornedalen något för dig! Och om du vill ha lite tips på hur du får ut det mesta av sommaren i svenska och finska Tornedalen finns mängder av tips på vår Facebook-sida. Förutom aktuella evenemang kan du bläddra genom albumen Village of the week och A Place to Visit. Där hittar du gott om pärlor och utflyktsmål runt om i området.

För de där lite latare dagarna när fantasin får jobba mer än kroppen kommer här en lista med skön semesterläsning med Tornedalskoppling:

Koka Björn, Mikael Niemi
Vårt värde, Katarina Kieri
I tystnaden begravd, Tove Alsterdal
Dit vägen leder, Rita Simu
Jag reder mig nog, Gerda Antti
Marken, Daniel Väyrynen
Kupé nr 6, Rosa Liksóm
Sms från Soppero, Ann-Helén Laestadius
Se upp Sigge sik!, Helena Renström

 

Vi på Original Lapland passar på att njuta av Tornedalen IRL och stänger kontoret för sommaren efter en spännande vår fylld av aktiviteter. Till hösten är det dags för oss att summera de senaste 18 månaderna och knyta ihop säcken för projektet. Det gör vi genom en workshop med fokus på nätverkande den 5-6 september på Loma-Vietonen i Meltosjärvi. Programmet hittar du här och du kan passa på att anmäla dig redan nu. Den 22 augusti genomförs den sista besöksresan med temat Home stays & visits med start i finska Pello. Här hittar du program och anmälan. Den 2 oktober är det till sist dags för ett slutseminarium (plats och program meddelas senare) där vi berättar om vad som hänt i projektet.

 

Projektledare Jessica Wennberg kommer att gå på en tids föräldraledighet, men har du frågor om kommande aktiviteter eller projektet i övrigt är du varmt välkommen att höra av dig till:
Laura Hokajärvi, laura.hokajarvi@tunturileader.fi
Iina Askonen, iina.askonen@outokaira.fi
Kerstin Sipola, kerstin@tornedalen2020.se

Till dess vill vi passa på att tacka alla som deltagit i våra aktiviteter, som visat upp sina verksamheter och generöst delat med sig av sina idéer. Tillsammans tar vi oss närmare målet om att stärka Tornedalen som ett attraktivt resmål för människor som söker natur- och kulturupplevelser.

Original Lapland möter Urskogen – del 3

Publicerat av: Jessica Wennberg, 26 juni, 2019

Nu har vi släppt den tredje delen i serien Original Lapland möter Urskogen.

Det har gått några månader sedan vi träffade dem sist. Mikael och Lisa Pekkari har arbetat vidare med sitt företag, funderar över landsbygdsaktivism och förlänger säsongen med bäverjakt.

Missa inte del 3 i serien Original Lapland möter Urskogen – Jakt och fiske med turister!
Du hittar alla delar på vår Youtube-kanal: Tornedalen 2020.

 

Besöksresa #7 – Kulinariska resor & Måltidsturism

Publicerat av: Jessica Wennberg, 18 juni, 2019

Förra veckan genomförde vi vår 7:e besöksresa i Original Lapland.
Temat var Kulinariska resor & Måltidsturism och vi höll till i de södra delarna av Tornedalen.
Drygt 20 deltagare fick under en dag träffa några av våra fantastiska mathantverkare, gourmetinnovatörer och restaurangägare och höra historierna bakom deras företag.

Gemensamt för samtliga är fokuset på det lokala, de särskilda förutsättningar som ges av platsen vi lever på i form av midnattssol, älven, skogarna och myrarna.
Men ytterligare ett spännande gemensamt drag för företagen är hur stora delar av familjen ofta är involverade i driften.
Hos Hulkoffgården är en generationsväxling på gång, på Kukkolaforsen har den växlingen gjorts för några år sedan.
På både Utblick och Pesulas Lantbruk är stora delar av familjen aktiva i verksamheten och ägarna av Taavolagården har just anställt båda sina döttrar.
Något som känns lovande inför framtiden när det gäller utvecklingen av det lokala näringslivet!

Om du vill veta mer om vår smakrika resa hittar du en fullständig rapport via länken:

Strålande utsikter, myggsurr och älvbrus

Publicerat av: Jessica Wennberg, 14 juni, 2019

Den här veckan i juni betyder avslutning för många. Student, skolavslutningar och andra sommaravslutningar duggar tätt och vittnar om att allt har ett slut – både i stort och smått. Även för oss i Original Lapland har den senaste veckan inneburit ett par avslut. Onsdagen den 12 juni genomförde vi den sista av tre besöksresor runt om i Tornedalen 2020:s verksamhetsområde (en utförlig rapport av den kommer inom kort). Samma kväll höll vi också det allra sista eventet inom projektet på den svenska sidan.

Projektets 18 månader har snart passerat och under allt från idéverkstäder, besöksresor, workshops, föreläsningar, strategimöten och mycket mer har vi under den här tiden hunnit möta 463 deltagare som på något sätt är aktiva inom besöksnäringen i svenska och finska Tornedalen. Ett av projektets mål var att öka kapaciteten att ta emot besökare på den svenska sidan och förhoppningen var 5 nya företag. Verkligheten har överträffat förväntningarna och under det senaste året har 11 nya turistföretag etablerat sig i området, som på något sätt haft kontakt med projektet. Utöver de som tagit steget och startat upp verksamhet finns ytterligare 26 potentiella entreprenörer runt om i Tornedalen som går i tankarna på att bli turistföretagare.

För att fira den positiva utvecklingen och uppmärksamma de nya turistföretag som vuxit fram i Tornedalen under det senaste året arrangerade vi ett Nyföretagarmingel på Restaurang Utblick under kvällen den 12 juni. Under ett par timmar minglade nya och blivande entreprenörer med strategiska kontakter så som kommunrepresentanter, Nyföretagarcentrum Nord och Sparbanken Nord tillsammans med delar av Tornedalen 2020:s styrelse och styrgruppen för Original Lapland. Vi fick ta del av företagspresentationer, möta Urskogen i del 3 av filmserien, veta mer om Nyföretagarcentrum Nords tjänster till nya företagare, se en del av resultaten från Original Lapland och inte minst fantastiskt god mat och trevligt umgänge.

Kvällen bjöd på strålande utsikter i flera former; både världens bästa utsikt över älvdalen som badade i junisol och stor tillförsikt till den potential och framtidstro som finns i Tornedalen. Tillsammans fick vi ett oslagbart tillfälle att glädjas åt den nyfikenhet, passion och vilja att satsa på området som besöksmål. Och alla de människor som tror på och jobbar för att fler ska få ta del av Tornedalen – både som en plats att besöka och en plats att leva på.

 

Än är vår resa genom Original Lapland inte riktigt i mål. Några aktiviteter återstår ännu i den finska delen av området. Bland annat åker vi redan nästa vecka ut på en ny besöksresa med temat Konst & kultur runt om i Muonio och Kittilä kommuner. Den 22 augusti är det dags för den sista besöksresan som kommer göras i Pello med omnejd. 5-6 september är också datum att lägga på minnet. Då genomför vi nämligen den sista workshopen i projektet. Workshopen kommer hållas på Loma Vietonen i Meltosjärvi i Ylitornio kommun och erbjuda ett riktigt bra tillfälle för ännu mer matchmaking mellan svenska och finska företag i området. Håll koll på vår Facebooksida för mer info om kommande aktiviteter.

Till dess tipsar vi om en favorit i repris – nämligen bästa soundtracket för att fira midnattssolens återkomst (myggsurr och älvbrus funkar också alldeles utmärkt).

 

Du ska få en midnattssol – Johan Airijoki

Pajala State of Mind – The Magnettes

Midnight sun – The Sounds

Oli kaunis kesäilta – JORD

The Silence – Fagervall/Björkenvall

Midnattssolen – Siw Malmkvist

Tornedalens sång – Höstorkestern

ORIGINAL LAPLAND – Studieresa till Norge

Publicerat av: Jessica Wennberg, 31 maj, 2019

Förra veckan genomförde vi den efterlängtade studieresan till Nordnorge med ön Senja som slutdestination.

Närmare 40 deltagare från besöksnäringen i svenska och finska Tornedalen fick under tre dagar uppleva hur turismen utvecklats på den norska landsbygden de senaste åren.

Vi avverkade tre länder, drygt 1 500 kilometer och 10 olika företagsbesök.

Vi fick njuta av strålande solsken, fantastiska vyer, spännande presentationer och gott sällskap.

 

Här kan du läsa allt om vår resa:

 

Med den här gruppbilden från Bergsbotns utsiktsplats önskar vi er en riktigt trevlig helg!