Field trip #2 Ekoturism & hållbarhet

Publicerat av: Jessica Wennberg, 4 september, 2018

Den senaste tiden har ägnats åt att planera, genomföra och summera Original Lapland-besöksresa nr 2 – den första i Tornedalen 2020:s område. Under en solig lördag åkte vi runt i de norra delarna av området och gjorde stopp i både Muonionalusta, Kuttainen och Lannavaara. Vår del av Lappland visade sig från sin allra bästa sida –  både vad gäller väder och värdskap hos besöksmålen!

 

Vi besökte ett antal företag och platser som alla jobbar med olika inriktningar kring ekoturism och hållbarhet inom besöksnäring. Under resans gång fick vi med oss nya lärdomar, kontakter, spännande produkter och massor av positiv energi. Några åkte hem med både fårskinn och kristaller i bagaget. De flesta åkte med fickorna fulla av visitkort och huvudet fullt av idéer.

 

Här kan du läsa den fullständiga rapporten från resan:

 

Ett stort tack till de som tog emot oss, berättade om sin verksamhet, fixade mat och kaffe och svarade på en aldrig sinande ström av frågor! Tack även till alla som deltog på resan och bidrog med bra diskussioner, stor nyfikenhet och härligt humör!

 

Nästa resa går av stapeln den 15 september. Då håller vi till i Kolari, Kittilä och Muonio kommuner och besöker företag med inriktning mot hästar, ridning och lantbruksdjur inom besöksnäring. Programmet för dagen hittar du här:

Ta chansen att hänga med på en spännande dag och anmäl dig så fort som möjligt till laura.hokajarvi@tunturileader.fi eller Jessica@tornedalen2020.se.

Field trip #1 Jakt & fiske

Publicerat av: Jessica Wennberg, 17 augusti, 2018

I veckan genomförde vi vår första Original Lapland-besöksresa. Turen gick till Outokairas område och vi besökte ett antal företag på temat jakt och fiske.

En buss fullastad med företagare, blivande företagare och aktiva föreningsrepresentanter fick se allt från fullutrustade skyttecenter, fiskeresorts, timrade skogskojor, stugbyar i varierande storlekar och småskalig restaurangverksamhet med fokus på närproducerat. Tillsammans var vi överens om att det finns massor med häftiga ställen att besöka i vårt område och dessa var definitivt pärlor värda att läggas till ”måste se”-listan.

Inte minst erbjöd resan tillfälle att träffa, småprata och inspireras av andra entreprenörer och under dagen fick ett otal visitkort byta hand.

 

Vill du läsa mer om resan i sin helhet kan du spana in rapporten här:

 

Och lugn – du behöver inte gräma dig om du missade resan, om ett par veckor ges nämligen en ny chans.

Den 1 september är det Tornedalen 2020:s tur och vi gör flera spännande besök på temat Ekoturism och hållbarhet runt om i östra Kiruna och norra Pajala kommuner.

Den 15 september åker vi över till Tunturi-Lappi och träffar företagare med inriktning mot hästar, ridning och lantbruksdjur inom besöksnäring.

Programmen för kommande resor hittar du här:

 

Det finns några få platser kvar så skynda dig att anmäla dig till Jessica@tornedalen2020.se.

Ny vecka, ny säsong, ny start

Publicerat av: Jessica Wennberg, 6 augusti, 2018

Augusti är här och även om sommaren ännu dröjer sig kvar några veckor närmar vi oss dag för dag en ny säsong. Hösten innebär för många ett tillfälle för nystart; kanske en ny termin på en utbildning, en ny träningsrutin, tillfälle att lära sig något nytt, en ny garderob eller helt enkelt bara ny energi att ta sig an vardagens rutiner efter sommar, sol och kanske några veckors semester. Det ligger något i övergången från sommar till höst som kickar igång lusten att förändra och göra nya saker. Kanske man har fått tid att planera och strukturera under några veckors vila och ledighet. Kanske nya möten och nya platser snurrat igång kreativitet och fantasi. Kanske är det den klarare, krispigare luften som också ger luft åt nya tankar och idéer.

 

Oavsett vad som gör det är hösten en utmärkt tid att skrida till verket när det kommer till nya planer och idéer för utveckling. Kanske har du en idé om något helt nytt du vill starta? Kanske har du redan en verksamhet som är redo för nästa steg? Kanske har du kört fast i samma spår och behöver nya intryck för att komma loss? Eller bubblar du helt enkelt över av tankar och idéer som du vill dela med dig av?

 

Passa på att kolla in Original Laplands kalender! Vi har bokat in en höst med aktiviteter fulla av inspiration, ny kunskap och nya möten. Häng med oss på besök runt om i svenska och finska Tornedalen. Där företagare, blivande företagare och föreningar får träffa andra inom samma bransch för att få tips och idéer och knyta nya kontakter. Lite längre fram är det dags för projektets första gemensamma workshop. En lunch till lunch-träff på sprillans nya Arctic River Lodge i Tärendö där vi tittar närmare på vad man behöver tänka på för att kunna tjäna pengar på sin idé. Hur utvecklar man en produkt som man sedan paketerar och prissätter? Givetvis är det också ett utmärkt tillfälle för nätverkande och trevligt umgänge. Här nedan kommer några datum att lägga på minnet;

 

15 augusti                                     Besöksresa – Jakt & Fiske                                     Outokaira

https://originallapland.com/events/

1 september                                Besöksresa – Ekoturism & Hållbarhet                Tornedalen 2020

https://originallapland.com/events/

12-14 september                       Struve Route Network conference                      Tornedalen 2020

http://www.tornedalen2020.se/projects/struves-meridianbage

15 september                              Besöksresa – Hästar & Lantbruksdjur                Tunturi-Lappi

https://originallapland.com/events/

18-19 oktober                             The Heart of a Business                                         Our Stories

http://ourstories.info/

26-27 oktober                             Workshop – How to make money on your idea Tornedalen 2020

 https://originallapland.com/events/

 

Hör gärna av dig till jessica@tornedalen2020.se om du vill veta mer om evenemangen.

Hoppas vi ses I höst!

Semestertips

Publicerat av: Jessica Wennberg, 10 juli, 2018

Original Lapland har hamnat mitt i en värmebölja och sommaren visar sig från sin allra vackraste sida. Det är dags att njuta av Tornedalen IRL, vilket betyder lite mindre digitalt innehåll under kommande veckor.

Vill du ha tips på utflyktsmål, vackra byar och härliga platser att besöka? Kolla in vår Facebook-sida @OriginalLapland där vi varje vecka lägger upp nya tips i våra album A place to visit och Village of the week. Där delar vi också massvis av häftiga evenemang runt om i området. Den här sommaren är fullspäckad av aktiviteter!

 

Söker du istället sommarunderhållning av det lite stillsammare slaget kommer här några tips på skön sommarläsning med Tornedals-koppling:

Koka Björn, Mikael Niemi

Vårt värde, Katarina Kieri

I tystnaden begravd, Tove Alsterdal

Dit vägen leder, Rita Simu

Jag reder mig nog, Gerda Antti

Marken, Daniel Väyrynen

Kupé nr 6, Rosa Liksóm

Sms från Soppero, Ann-Helén Laestadius

Se upp Sigge sik!, Helena Renström

 

Tveka inte att höra av dig med synpunkter och önskemål om vad du vill se mer av från oss. Kanske ett smultronställe du vill dela med dig av eller ett event vi bara inte får missa. Oavsett om du ägnar dig åt adrenalinpumpande äventyr eller stilla dagar i hängmattan önskar jag dig en riktigt skön tornedalsk sommar!

Besöksresa #2 – Ekoturism & Hållbarhet

Publicerat av: Jessica Wennberg, 10 juli, 2018

Vill du veta lite mer om vad som händer inom Original Lapland till hösten?

I augusti och september arrangerar vi ett antal besöksresor för befintliga och blivande företagare inom besöksnäring runt om i området. Häng gärna med för att få inspiration och chans att träffa nya samarbetspartners från både Sverige och Finland.

 

15 augusti: Jakt & fiske inom besöksnäring – Outokaira (Pello-Ylitornio)

1 september: Ekoturism & hållbarhet – Tornedalen 2020 (Pajala-Kiruna)

15 september: Hästar, ridning och lantbruksdjur inom besöksnäring – Tunturi-Lappi (Kolari-Kittilä -Muonio)

 

Program och detaljer för samtliga resor kommer inom kort på vår Facebook-sida @OriginalLapland och på hemsidan originallapland.com.