Semestertips

Publicerat av: Jessica Wennberg, 10 juli, 2018

Original Lapland har hamnat mitt i en värmebölja och sommaren visar sig från sin allra vackraste sida. Det är dags att njuta av Tornedalen IRL, vilket betyder lite mindre digitalt innehåll under kommande veckor.

Vill du ha tips på utflyktsmål, vackra byar och härliga platser att besöka? Kolla in vår Facebook-sida @OriginalLapland där vi varje vecka lägger upp nya tips i våra album A place to visit och Village of the week. Där delar vi också massvis av häftiga evenemang runt om i området. Den här sommaren är fullspäckad av aktiviteter!

 

Söker du istället sommarunderhållning av det lite stillsammare slaget kommer här några tips på skön sommarläsning med Tornedals-koppling:

Koka Björn, Mikael Niemi

Vårt värde, Katarina Kieri

I tystnaden begravd, Tove Alsterdal

Dit vägen leder, Rita Simu

Jag reder mig nog, Gerda Antti

Marken, Daniel Väyrynen

Kupé nr 6, Rosa Liksóm

Sms från Soppero, Ann-Helén Laestadius

Se upp Sigge sik!, Helena Renström

 

Tveka inte att höra av dig med synpunkter och önskemål om vad du vill se mer av från oss. Kanske ett smultronställe du vill dela med dig av eller ett event vi bara inte får missa. Oavsett om du ägnar dig åt adrenalinpumpande äventyr eller stilla dagar i hängmattan önskar jag dig en riktigt skön tornedalsk sommar!

Besöksresa #2 – Ekoturism & Hållbarhet

Publicerat av: Jessica Wennberg, 10 juli, 2018

Vill du veta lite mer om vad som händer inom Original Lapland till hösten?

I augusti och september arrangerar vi ett antal besöksresor för befintliga och blivande företagare inom besöksnäring runt om i området. Häng gärna med för att få inspiration och chans att träffa nya samarbetspartners från både Sverige och Finland.

 

15 augusti: Jakt & fiske inom besöksnäring – Outokaira (Pello-Ylitornio)

1 september: Ekoturism & hållbarhet – Tornedalen 2020 (Pajala-Kiruna)

15 september: Hästar, ridning och lantbruksdjur inom besöksnäring – Tunturi-Lappi (Kolari-Kittilä -Muonio)

 

Program och detaljer för samtliga resor kommer inom kort på vår Facebook-sida @OriginalLapland och på hemsidan originallapland.com.

Byarna håller inte semesterstängt

Publicerat av: Jessica Wennberg, 5 juli, 2018

Under sommarmånaderna går Sverige på semester. Verksamheter håller stängt, ingen svarar i telefon och mailkorgen fylls av autosvar. Några som gör allt annat än tar siesta är de många byarna runt om i Tornedalen. Där råder raka motsatsen till semesterlunk och obefintliga öppettider. Istället öppnas dörrarna till sommarcaféer och hembygdsgårdar. Loppisskyltarna duggar tätt längs med Norrskensvägen och vill du försöka vinna storkovan på bilbingo ges chansen flera gånger om. Har du en annan sorts vinnarskalle kan du ge dig i kast med fisketävlingar, fotbollscuper och terränglopp. Vill du ha andra nöjen siktar du istället in dig på någon av alla konserter, teatrar eller pubkvällar som erbjuds.

 

Ingen tornedalsk sommar vore komplett utan åtminstone ett marknadsbesök. Och här finns en uppsjö att besöka. Från Karesuando i norr till Haparanda i söder arrangeras sommarmarknader med allt från mat, hantverk, maskiner och nöjen. Vissa med anor från flera hundra år tillbaka i tiden, andra nya och innovativa. Ibland samsas försäljare med godis, kläder, leksaker och karuseller. Medan några fokuserar på särskilda teman såsom hantverk, lokala råvaror eller matkreation. Gemensamt för de flesta är att de bjuder på tillfällen att träffas, äta en bit mat och visa upp något av allt det som finns i vårt område.

 

Det finns ingen tvekan om att det råder febril aktivitet runt om i byarna hela sommaren lång. En del lockar tiotusentals besökare från både när och fjärran, medan andra främst är en angelägenhet för den egna byn. Oavsett vilket spelar de en viktig roll i för sommardestinationen Tornedalen genom att skapa fler aktiviteter, ett större utbud och inte minst liv och rörelse runt om i våra fyra kommuner.

 

Här kommer tips på några marknader att besöka i sommar:

6-7-8 juli Pajala marknad, Pajala

12 juli Hietaniemi Hantverksmarknad, Hedenäset

13-14-15 juli Matarengi marknad, Övertorneå

13-14, 20-21 och 27-28-29 juli Matmarknad, Kukkolaforsen

19-20-21-22 juli Hantverksmarknad på Lapland Guesthouse, Kangos

27-28-29 juli Karesuando marknad, Karesuando

12 maj – 29 september Lördagstorget, Victoriatorget HaparandaTornio

Soundtrack till ljusa nätter

Publicerat av: Jessica Wennberg, 29 juni, 2018

Det är ingen nyhet att Tornedalen är ett till ytan stort område att täcka. På vägen från Karesuando till Haparanda hinner det hända grejer, vi rör oss från fjäll till skärgård – med älven som ständig följeslagare. Även säsongerna för besöksnäringen skiljer sig mellan den norra och södra punkten i vårt verksamhetsområde. Där vintersäsongen dominerar i den norra delen, medan Haparanda och norrut än så länge har sin styrka i sommarsäsongen.

 

För att ytterligare stärka turismen pratar man i många sammanhang (både i Sverige och Finland) om att förlänga säsongerna och på så sätt öka antalet gästnätter. Kanske man istället för att förlänga säsongerna kan se det som att vi tillför fler säsonger till vårt utbud? De skarpa kontrasterna mellan vinter och sommar, men också skiftningarna från vinter till vårvinter, sensommar till höst ger möjlighet till fler aktiviteter och nya reseanledningar.

 

Så här när midsommar passerat och vi övergår från juni till juli känns det som att potentialen i den Tornedalska sommaren är i det närmaste oändlig. Aldrig har till synes så många beskrivningar av våra Polar days eller Nightless nights susat förbi i sociala medier. Och lets face it; det mesta blir lite vackrare i ljuset av en midnattssol (kanske inte sömnen dock) – foton, bastukvällar, båtturer, fotbollsmatcher, cykelturer, ett dopp i älven, en kopp rykande varmt kaffe, ja till och med en myggfylld myr. Eller att bara sitta alldeles stilla med blicken mot horisonten och en sol som aldrig går ner… Oavsett om du söker avslappning eller action får det en extra dimension när du kan göra det mitt i natten i sällskap av glödande solsken.

 

Vill du ha ett annat soundtrack än myggornas surr som ackompanjemang till dessa dagsljusa nätter finns här några tips;

Du ska få en midnattssol – Johan Airijoki

Pajala State of Mind – The Magnettes

Midnight sun – The Sounds

Oli kaunis kesäilta – JORD

The Silence – Fagervall/Björkenvall

Midnattssolen – Siw Malmkvist

Tornedalens sång – Höstorkestern

Besöksnäring som katalysator

Publicerat av: Jessica Wennberg, 21 juni, 2018

Tillväxtverkets rapport Vardag och framtid för turismföretagen visar att turistföretag generellt har en högre tillväxtvilja än genomsnittet bland små och medelstora företag i Sverige, framför allt vad gäller viljan att växa genom att anställa. Hela 50 procent uppger att de vill anställa ny personal.

I samma rapport tar man upp ämnet att turismen ofta beskrivs som en möjlighet för landsbygd när traditionell industri försvinner och ersätts av en mer tjänstebaserad ekonomi. Man kommer fram till att turistföretag aldrig ensamt kan ersätta och utgöra hela näringslivet på en destination, men genom att attrahera ett större kundunderlag till orten kan turismföretagen fungera som en katalysator för fler företag och arbetstillfällen och därigenom dra in inkomster till kommunen genom både ökad konsumtion och ökade skatteintäkter.

Journalisten och författaren Arne Müller berättar i sin bok Stockholm, städerna och resten om faktiska exempel där man lyckats vända en långsiktigt nedåtgående befolkningsspiral. Där nämner han just besöksnäringen som en viktig faktor, och Åre kommun som ett av få exempel på en av kommunerna som hör till ”resten” där folkmängden faktiskt ökat under de senaste åren.

Tittar man på Svenskt Näringslivs statistik över största privata arbetsgivarna i Tornedalen 2020:s medlemskommunerna så finns minst ett besöksnäringsföretag med bland topp tio i samtliga kommuner. Det känns alltså inte helt långsökt att dra slutsatsen att turismen är en viktig bransch för att skapa jobb och utveckling i Tornedalen.