Höstglöd

Publicerat av: Jessica Wennberg, 12 oktober, 2018

De senaste månaderna har det inte varit någon glödande aktivitet här på bloggen. Desto mer aktiviteter har hänt i projektet på sistone. Nu rullar många av våra bitar parallellt och hösten har varit en intensiv period.

Vi har genomfört den första omgången av besöksresor i alla tre LEADER-områden. Alla med varsitt specifikt tema, som har gett oss chansen att visa upp några riktiga pärlor till besöksmål i vår del av världen. Samtliga resor fylldes intill sista plats och kommentarerna efteråt har varit positiva. Nu jobbar vi för att planera nästa omgång, där en resa i svenska Tornedalen på temat Hantverk & Kultur som reseanledning kommer gå av stapeln i december.

Du kan läsa mer om våra resor här.

 

Inom bara ett par veckor är det dags för vår första gemensamma workshop; Från idé till företag, som genomförs på Arctic River Lodge i Tärendö den 26-27 oktober. Där lär vi oss mer om bl.a. produktutveckling, prissättning, online-försäljning och digital marknadsföring. Workshopen är i dagsläget fullbokad, men om du är nyfiken på programmet kan du kolla in det här.

 

Vi har också påbörjat en annan spännande del av projektet; nämligen inspelningen av de filmer som ska inspirera till och ge kunskap om vardagen som turistföretagare och hur man kan gå till väga för att bygga upp och utveckla sitt besöksnäringsföretag. Under ett år kommer vi få följa nystartade Urskogens jakt, fiske och äventyr på deras väg med att utveckla företaget. Filmerna produceras av Arctic Minds och resultatet kommer visas i fyra kortfilmer som sprids via digitala kanaler. Inspelningen startade den 8 oktober, något som bl.a. uppmärksammades av Norrbottens Affärer. Här kan du läsa artikeln.

 

Dessutom har vår strategigrupp för utveckling av leder i Tornedalen startat upp arbetet. I slutet av augusti träffades representanter för kommunerna, besöksnäringen och ideell sektor i Vittangi för att gå igenom vilka behov som finns och vilka ämnen strategin bör belysa.

 

Hösten så här i mitten av oktober kanske kan upplevas som lite grå, frostig och med mattade färger – men i Original Lapland upplever vi just nu ett glödande engagemang. Höstglöd på riktigt!

Och om man inte känner för glödande aktiviteter är det också en utmärkt årstid att krypa in under en filt och förkovra sig i kulturens värld. Här kommer därför några tips på serier med koppling till Tornedalen:

Min Squad XL (SVT Play)

Min Tornedalska historia (UR Play)

Tack Gud jag är homo – avsnitt 8 (UR Play)

Raja – Gränsen (UR Play)

Och i Tornedalen sol (SVT Play)

«

»