Strålande utsikter, myggsurr och älvbrus

Publicerat av: Jessica Wennberg, 14 juni, 2019

Den här veckan i juni betyder avslutning för många. Student, skolavslutningar och andra sommaravslutningar duggar tätt och vittnar om att allt har ett slut – både i stort och smått. Även för oss i Original Lapland har den senaste veckan inneburit ett par avslut. Onsdagen den 12 juni genomförde vi den sista av tre besöksresor runt om i Tornedalen 2020:s verksamhetsområde (en utförlig rapport av den kommer inom kort). Samma kväll höll vi också det allra sista eventet inom projektet på den svenska sidan.

Projektets 18 månader har snart passerat och under allt från idéverkstäder, besöksresor, workshops, föreläsningar, strategimöten och mycket mer har vi under den här tiden hunnit möta 463 deltagare som på något sätt är aktiva inom besöksnäringen i svenska och finska Tornedalen. Ett av projektets mål var att öka kapaciteten att ta emot besökare på den svenska sidan och förhoppningen var 5 nya företag. Verkligheten har överträffat förväntningarna och under det senaste året har 11 nya turistföretag etablerat sig i området, som på något sätt haft kontakt med projektet. Utöver de som tagit steget och startat upp verksamhet finns ytterligare 26 potentiella entreprenörer runt om i Tornedalen som går i tankarna på att bli turistföretagare.

För att fira den positiva utvecklingen och uppmärksamma de nya turistföretag som vuxit fram i Tornedalen under det senaste året arrangerade vi ett Nyföretagarmingel på Restaurang Utblick under kvällen den 12 juni. Under ett par timmar minglade nya och blivande entreprenörer med strategiska kontakter så som kommunrepresentanter, Nyföretagarcentrum Nord och Sparbanken Nord tillsammans med delar av Tornedalen 2020:s styrelse och styrgruppen för Original Lapland. Vi fick ta del av företagspresentationer, möta Urskogen i del 3 av filmserien, veta mer om Nyföretagarcentrum Nords tjänster till nya företagare, se en del av resultaten från Original Lapland och inte minst fantastiskt god mat och trevligt umgänge.

Kvällen bjöd på strålande utsikter i flera former; både världens bästa utsikt över älvdalen som badade i junisol och stor tillförsikt till den potential och framtidstro som finns i Tornedalen. Tillsammans fick vi ett oslagbart tillfälle att glädjas åt den nyfikenhet, passion och vilja att satsa på området som besöksmål. Och alla de människor som tror på och jobbar för att fler ska få ta del av Tornedalen – både som en plats att besöka och en plats att leva på.

 

Än är vår resa genom Original Lapland inte riktigt i mål. Några aktiviteter återstår ännu i den finska delen av området. Bland annat åker vi redan nästa vecka ut på en ny besöksresa med temat Konst & kultur runt om i Muonio och Kittilä kommuner. Den 22 augusti är det dags för den sista besöksresan som kommer göras i Pello med omnejd. 5-6 september är också datum att lägga på minnet. Då genomför vi nämligen den sista workshopen i projektet. Workshopen kommer hållas på Loma Vietonen i Meltosjärvi i Ylitornio kommun och erbjuda ett riktigt bra tillfälle för ännu mer matchmaking mellan svenska och finska företag i området. Håll koll på vår Facebooksida för mer info om kommande aktiviteter.

Till dess tipsar vi om en favorit i repris – nämligen bästa soundtracket för att fira midnattssolens återkomst (myggsurr och älvbrus funkar också alldeles utmärkt).

 

Du ska få en midnattssol – Johan Airijoki

Pajala State of Mind – The Magnettes

Midnight sun – The Sounds

Oli kaunis kesäilta – JORD

The Silence – Fagervall/Björkenvall

Midnattssolen – Siw Malmkvist

Tornedalens sång – Höstorkestern

«

»