Vårtecken i Tornedalen

Publicerat av: Jessica Wennberg, 3 maj, 2019

Den här veckan har vi fått hälsa maj välkommen och ta farväl av älvarnas isar. En ny årstid är på intågande och vi gör oss redo för den. Sparkar och skidor ställs undan och fram kommer cyklar, grillar och några modiga penséer.

Förra veckan avslutade vi fulltankade med ny energi, inspiration och bekantskaper. Vi hade nämligen glädjen att spendera tre dagar i Hetta för vår andra Original Lapland-workshop. Fokus den här gången var matchmaking och på plats fanns omkring 60 deltagare från både norra Sverige, Finland och Norge. Under torsdagens förmiddag fick bl.a. presentationer från flera av destinationerna i området och andra gränsöverskridande projekt med koppling till besöksnäringen. Är du nyfiken på vad som sades? Då kan du kolla in seminariet i efterhand på Youtube:

Under eftermiddagen höll vi ett intensivt Matchmaking-torg, där ett tiotal värdar tog emot deltagarna för samarbeten, nätverk och andra frågor. Både energin och ljudnivån var på topp i rummet och ett antal viktiga möten kunde summera dagen. Till kvällen invigdes våra specialdesignade Original Lapland-kåsor till tonerna av Tuomo Laaksos joik.
Fredagen ägnade vi åt att besöka ett antal turistföretag i området; alltifrån en Huskey-kennel till silversmide och olika typer av boende. Framförallt kan man fascineras över det faktum att vi under en halv dag hann med att besöka 10 olika företag inom mindre än 10 km avstånd från varandra. Ett ganska tydligt tecken på vilken kapacitet besöksnäringen har i ett samhälle med bara drygt 500 bofasta invånare.

På hemsidan www.originallapland.com hittar du mer bilder och information från workshopen i Hetta:

 

Här är 5 vårtecken, som vittnar om att våren är i antågande i Tornedalen:
– Islossningen är hetaste samtalsämnet.
– Idog spaning efter svanarnas ankomst till bäckar, älvar och sjöar.
– Pimpelspön packas undan och kastspöna börjar putsas inför laxpremiären.
– Dubbdäcken åker av (och kanske på igen vid återfall från vintern).
– Chans att besöka naturens egen teater när Tjäderspelet startar.

 

Med det önskar vi er en riktigt fin fredag!

«

»