Kyllä se kannatte!

Publicerat av: Jessica Wennberg, 1 mars, 2019

”Fattar ni vilken häftig plats ni bor på?” Ungefär så inledde Jerry Engström (Friluftsbyn, tidigare Fjällräven) sin föreläsning och räknade upp en mängd unika och iögonfallande egenskaper som utmärker just Tornedalen. Allt från naturen med dess orörda älvar, norrsken och polcirkel till kulturmixen och språket.  Det är inte utan att man blir lite stolt, när man hör sin plats på jorden beskrivas så storslaget av Sveriges bästa platsmarknadsförare. Ett 40-tal deltagare från hela länet, och några från andra sidan gränsen, spenderade onsdagskvällen på Pajala Folkets hus och fick chansen att lyssna till både den fina beskrivningen och ytterligare ett par timmar fullspäckade av inspiration.

Vi hade såklart inte bjudit upp Jerry hela vägen från Höga kusten upp till Pajala bara för att få beröm. Efter den inledningen ägnade vi drygt två timmar åt att dissekera och diskutera vad vi kan göra för att få ännu fler att upptäcka Tornedalen som destination. Hur kan vi bli ännu bättre på att nyttja den potential som finns? Jerry delade generöst med sig av egna erfarenheter inom både marknadsföring och entreprenörskap och kom med ett antal konkreta tips på saker att göra och inte göra.

Under kvällen gick Jerry rappt igenom allt från konvertering av Facebook-kampanjer, användning av video och livesändningar, vikten av att ge värde och skapa förtroende och mycket mer. Tre viktiga punkter som kan sammanfatta föreläsningen är;

 

Samsyn – Vart är vi på väg? Vi behöver hitta ett gemensamt mål för att kunna jobba tillsammans.

Särskiljning – Hur sticker vi ut i bruset? Varför ska man välja att besöka just Tornedalen och inte någon annan plats?

Samarbete – Du kan springa fort och själv eller långt och tillsammans. Genom samarbete kan vi skapa en helhet.

 

Efter föreläsningen hade vi dukat upp ett litet mingeltorg där bl.a. Pajala kommun, Länsstyrelsen Norrbotten, Nyföretagarcentrum Nord och LLU Tornedalen 2020 deltog. Där fortsatte diskussionerna ytterligare några timmar, ackompanjerade av kaffe och fikabuffé.

 

Ett stort tack till alla som deltog i inspirationskvällen och bidrog med tankar, idéer, funderingar och diskussioner!

Och tack till Jerry Engström som delade med sig av sina bästa tips för att utveckla destinationen, och servade oss med en riktig energiinjektion och massor av Kyllä se kannatte!

«

»