Tornedalen – Ett unikt besöksmål som säljer?

Publicerat av: Jessica Wennberg, 23 april, 2018

Att många snackar om besöksnäring just nu har nog inte undgått någon. Näringen pekas ut som framtidsbransch och potentialen tycks i det närmaste oändlig. Många är också de som riktar fingertoppen mot Norrbotten och dess förutsättningar som turistmål. Man lyfter både unika naturupplevelser, kultur och innovationer som viktiga ingredienser till framgången. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg talade vid sitt senaste besök i länet om besöksnäringens potential och om en bransch som kan skapa mycket för norrbottningarna.
– Det finns alla möjligheter för besöksnäringen att fortsätta växa i Norrbotten. Det är ett unikt besöksmål på många sätt. (Norrbottens Affärer, 2018-04-20)

Swedish Lapland Visitors Boards VD Erika Mattsson skriver I sin krönika i Norrbottens Affärer (2018-04-20) om vad just vi i Norrbotten och vår arktiska livsstil kan erbjuda besökare. Och ställer sig samtidigt frågan hur det kommer sig att vår destination blivit så populär;
– Ja, kanske är det så enkelt som livet vi lever, på platsen vi bor på.

En reseguide som tidningen Lantliv publicerade i oktober 2017 har fått rubriken Äventyr i vilda och vackra Tornedalen och beskriver vår del av landet så här:
– Inte behöver man åka långt ut i världen för att uppleva äventyr och unik naturskönhet. Det räcker bra med bedövande vackra Tornedalen.

Så långt tror jag de flesta av oss är med; vi har fantastiska naturupplevelser runt knuten och kan många gånger skapa reseanledningar genom att gräva där vi står. På de knappa två månader jag arbetat med projektet har jag hunnit färdas drygt 1 600 km med bil och slås ständigt av den potential som finns överallt i vårt område. Men Erika Mattsson sätter fingret på en viktig punkt i sin krönika; människor ska besöka vår plats för att betala in i vår lokalekonomi och hjälpa oss göra platsen vi lever på både bättre och mer attraktiv. Något som också skapar jobb, du kan arbeta i en internationell miljö och samtidigt bo häruppe.

Därför kan vi glädjas åt att trenderna pekar uppåt för besöksnäringen i Norrbotten och Tornedalen – vi får chans att dela med oss av vår fantastiska plats till fler, men framförallt skapar det möjlighet för oss att leva och bo just här.

«

»