Nyfiken på Norge?

Publicerat av: Jessica Wennberg, 15 mars, 2019

Den 23-25 maj är det dags för vår efterlängtade studieresa till Nordnorge. Under tre dagar får besöksnäringsaktörer från våra tre Leader-områden möjlighet att åka runt i området kring Lyngen och Senja för att inspireras av och nätverka med norska turistföretag.

Vi fokuserar på natur- och kulturupplevelser i glest bebyggda områden och kan tillsammans hitta tips, idéer och lärdomar om nya utvecklingsmöjligheter för vår destination.

Vi finslipar just nu programmet för dagarna tillsammans med Visit Senja och Visit Tromsö. Har du några önskemål för vad du skulle vilja se i just den här delen av Nordkalotten? Skynda att höra av dig till Jessica@tornedalen2020.se med förslag, tankar och önskningar så försöker vi få in så mycket spännande vi kan i programmet.

Spara datumet i kalendern, finslipa norskan och håll utkik på vår Facebook @OriginalLapland eller i vårt nyhetsbrev för mer detaljer och fullständigt program.

Kyllä se kannatte!

Publicerat av: Jessica Wennberg, 1 mars, 2019

”Fattar ni vilken häftig plats ni bor på?” Ungefär så inledde Jerry Engström (Friluftsbyn, tidigare Fjällräven) sin föreläsning och räknade upp en mängd unika och iögonfallande egenskaper som utmärker just Tornedalen. Allt från naturen med dess orörda älvar, norrsken och polcirkel till kulturmixen och språket.  Det är inte utan att man blir lite stolt, när man hör sin plats på jorden beskrivas så storslaget av Sveriges bästa platsmarknadsförare. Ett 40-tal deltagare från hela länet, och några från andra sidan gränsen, spenderade onsdagskvällen på Pajala Folkets hus och fick chansen att lyssna till både den fina beskrivningen och ytterligare ett par timmar fullspäckade av inspiration.

Vi hade såklart inte bjudit upp Jerry hela vägen från Höga kusten upp till Pajala bara för att få beröm. Efter den inledningen ägnade vi drygt två timmar åt att dissekera och diskutera vad vi kan göra för att få ännu fler att upptäcka Tornedalen som destination. Hur kan vi bli ännu bättre på att nyttja den potential som finns? Jerry delade generöst med sig av egna erfarenheter inom både marknadsföring och entreprenörskap och kom med ett antal konkreta tips på saker att göra och inte göra.

Under kvällen gick Jerry rappt igenom allt från konvertering av Facebook-kampanjer, användning av video och livesändningar, vikten av att ge värde och skapa förtroende och mycket mer. Tre viktiga punkter som kan sammanfatta föreläsningen är;

 

Samsyn – Vart är vi på väg? Vi behöver hitta ett gemensamt mål för att kunna jobba tillsammans.

Särskiljning – Hur sticker vi ut i bruset? Varför ska man välja att besöka just Tornedalen och inte någon annan plats?

Samarbete – Du kan springa fort och själv eller långt och tillsammans. Genom samarbete kan vi skapa en helhet.

 

Efter föreläsningen hade vi dukat upp ett litet mingeltorg där bl.a. Pajala kommun, Länsstyrelsen Norrbotten, Nyföretagarcentrum Nord och LLU Tornedalen 2020 deltog. Där fortsatte diskussionerna ytterligare några timmar, ackompanjerade av kaffe och fikabuffé.

 

Ett stort tack till alla som deltog i inspirationskvällen och bidrog med tankar, idéer, funderingar och diskussioner!

Och tack till Jerry Engström som delade med sig av sina bästa tips för att utveckla destinationen, och servade oss med en riktig energiinjektion och massor av Kyllä se kannatte!

På framfart

Publicerat av: Jessica Wennberg, 15 februari, 2019

Omväxling förnöjer som det brukar heta, och vi går från dryga 30 minusgrader till ett par streck över 0:an den här soliga februari-fredagen. Kanske en liten hint om att våren inte är alltför långt borta.

 

Något annat som inte är särskilt långt borta är vår workshop om digitala verktyg och smidiga sätt att använda dem för både marknadsföring och försäljning. På måndag träffas vi på Kukkolaforsen Turist & Konferens för att lära oss hur vi kan göra vårt digitala företagande lite enklare.

Dessutom närmar sig vårens happening i form av Jerry Engströms föreläsning om landsbygds- och destinationsutveckling i Pajala. Den 27 februari dyker Fjällrävens f.d. globala marknadschef upp i Tornedalen för att ge sina bästa tips om hur man skapar en växande destination med fokus på naturturism. Kl.17:30 kör vi igång på Folkets hus och efteråt dukar vi upp ett härligt mingeltorg för att få lufta alla tankar och idéer som dykt upp under föreläsningen. Missa inte detta!

 

Ytterligare en grej vi hann med i veckan var att besöka Lisa och Mikael (och deras fyrbenta familjemedlemmar Hilla och Loki) hemma i Parakka för ett samtal om vad som är på gång i deras nystartade turistföretag Urskogens. De delade med sig av spännande tankar om utveckling av sitt företag, vad som hänt sen i höstas och både upp- och nedgångar. Som tur var fångades detta på film av Arctic Minds och släpps på vår Youtube-kanal inom kort. Håll utkik!

 

Vill du ha något att göra i väntan på allt kul som är på gång? Här är tips på 17 olika färdmedel att testa som funkar bäst i vinterväder (vissa gör sig allra bäst i nedförsbacke).

 • Spark
 • Träskidor
 • Långfärdsskridskor
 • Längdskidor
 • Rattkälke
 • Hundspann
 • Snöskor
 • Skoter
 • Snowboard
 • Hästsläde
 • Fatbike
 • Pulka
 • Slalomskidor
 • Tefat
 • Skoter
 • Rensläde
 • Miniskidor

 

Ha en riktigt skön fredag!

Rivstart!

Publicerat av: Jessica Wennberg, 8 februari, 2019

2019 har kickat igång med besked och innan vi hann blinka var februari redan här. Det är vi i Original Lapland-teamet riktigt glada för, eftersom februari är en månad fylld med härliga, spännande och lärorika aktiviteter. Eller vad sägs om en workshop för att underlätta ditt digitala liv, inspirationsförläsning om växande destinationer, filminspelning och besök hos ett gäng företag som jobbar med en mix av traditionella och moderna aktiviteter? Tycker du det låter spännande är du varmt välkommen att hänga med oss!

På måndag startar vi inspelningen av nästa del i serien Original Lapland möter Urskogen. Vi följer familjen Pekkari och ser vad de gjort för att ta sig några steg närmare drömmen om sitt besöksnäringsföretag. Vill du se första delen hittar du den här.

Nästa måndag (den 18:e februari) är det dags för workshopen Make Digital Easy, där ett gäng proffs guidar oss genom trender, sociala medier, marknadsföringsverktyg, bokningssystem och Bókun. Alla våra projektfinansierade platser är fullbokade i dagsläget, men vill du ändå hänga med kan du göra det till självkostnadspris om 395 SEK/person. Då ingår förutom riktigt vassa digitala kunskaper, även frukost och lunch på Kukkolaforsen Turist & Konferens. Skicka ett mail till jessica@tornedalen2020.se senast söndagen den 10 februari om du vill vara med. Det finns också några tider kvar för att boka en privat rådgivning med Anne Kaakkuriniemi kring online-försäljning och Bókun. Här hittar du det fullständiga programmet för dagen.

Om inte digitala trender är din grej, kanske traditionella och moderna aktiviteter inom besöksnäringen passar bättre. I så fall tipsar vi om vår nästa besöksresa som går av stapeln den 19 februari, runt om i Torneå kommun. Bussen kan man kliva på både i Pello och Ylitornio och du anmäler dig till Iina.askonen@outokaira.fi senast den 13 februari (OBS! förlängd anmälningstid). Resan är kostnadsfri men deltagarna står för sin egen lunch (10 €). Här hittar du programmet för dagen.

Veckan därpå har vi något för alla; då dyker nämligen Sveriges bästa platsmarknadsförare upp i Pajala och ger sina bästa tips på hur man kan utveckla besöksnäring på landsbygden. Missa inte en riktigt inspirerande föreläsning! Alla är välkomna och det är gratis att delta. Efter föreläsningen finns det möjlighet att mingla runt, ställa frågor och komma med idéer. Här hittar du all info om föreläsningen.

För dig som förstår finska och är sugen på att åka utomlands finns det även möjlighet att delta i några av de aktiviteter som ordnas på andra sidan gränsen. T.ex. ett par föreläsningstillfällen kring paketresor och den nya resegarantilagen i Hetta (14/2) och Ylitornio (15/2). Mer information om dessa tillfällen hittar du på vår Facebook-sida @OriginalLapland.

I och med det börjar februari vara över, men misströsta inte. Vi har massor av kul kvar att erbjuda längre fram på våren. Bland annat är det dags för nästa stora gemensamma workshop i Hetta den 24-26 april. Där kommer fokus ligga på matchmaking och en inbjudan skickas ut inom kort. Vill du resa mer ordnar vi en studieresa till Nordnorge den 23-25 maj. Där är resrutten under finslipning och presenteras framöver.

Det är med andra ord dags att ta fram kalendern och boka in datum för vårens aktiviteter, vi hoppas att du hittar något som du gillar!

God jul & Gott nytt år

Publicerat av: Jessica Wennberg, 21 december, 2018

Nu är vi halvvägs in i projekttiden för Original Lapland och kan summera nio månader fyllda med aktiviteter. Bland det som hunnit hända är kick off-konferens, idéverkstäder hela vägen från Karesuando till Haparanda, besöksresor från Kuttainen i norr till Risudden i söder, strategiarbete för utveckling av områdets leder, en två dagars-workshop med spännande innehåll, filminspelning, kontakter med strategiska partners och framförallt massor av möten med blivande, nya och erfarna entreprenörer. Totalt har vi nått ett par hundra personer genom våra aktiviteter och mött tusentals fantastiska idéer. Glädjande nog ser vi redan några nya besöksnäringsföretag, nya samarbeten och produkter i området och fler är på gång.

 

Nu väntar lite julledighet runt hörnet men vi smider planer inför 2019 för fullt. Ett mer detaljerat kalendarium presenteras under början av året. På agendan står bland annat studiebesök till Norge, en workshop med fokus på digitala verktyg, workshop med matchmaking-tema, filminspelningar, fler besöksresor och mycket annat.

 

Till dess återstår bara att önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Senaste inläggen