Byarna håller inte semesterstängt

Publicerat av: Jessica Wennberg, 5 juli, 2018

Under sommarmånaderna går Sverige på semester. Verksamheter håller stängt, ingen svarar i telefon och mailkorgen fylls av autosvar. Några som gör allt annat än tar siesta är de många byarna runt om i Tornedalen. Där råder raka motsatsen till semesterlunk och obefintliga öppettider. Istället öppnas dörrarna till sommarcaféer och hembygdsgårdar. Loppisskyltarna duggar tätt längs med Norrskensvägen och vill du försöka vinna storkovan på bilbingo ges chansen flera gånger om. Har du en annan sorts vinnarskalle kan du ge dig i kast med fisketävlingar, fotbollscuper och terränglopp. Vill du ha andra nöjen siktar du istället in dig på någon av alla konserter, teatrar eller pubkvällar som erbjuds.

 

Ingen tornedalsk sommar vore komplett utan åtminstone ett marknadsbesök. Och här finns en uppsjö att besöka. Från Karesuando i norr till Haparanda i söder arrangeras sommarmarknader med allt från mat, hantverk, maskiner och nöjen. Vissa med anor från flera hundra år tillbaka i tiden, andra nya och innovativa. Ibland samsas försäljare med godis, kläder, leksaker och karuseller. Medan några fokuserar på särskilda teman såsom hantverk, lokala råvaror eller matkreation. Gemensamt för de flesta är att de bjuder på tillfällen att träffas, äta en bit mat och visa upp något av allt det som finns i vårt område.

 

Det finns ingen tvekan om att det råder febril aktivitet runt om i byarna hela sommaren lång. En del lockar tiotusentals besökare från både när och fjärran, medan andra främst är en angelägenhet för den egna byn. Oavsett vilket spelar de en viktig roll i för sommardestinationen Tornedalen genom att skapa fler aktiviteter, ett större utbud och inte minst liv och rörelse runt om i våra fyra kommuner.

 

Här kommer tips på några marknader att besöka i sommar:

6-7-8 juli Pajala marknad, Pajala

12 juli Hietaniemi Hantverksmarknad, Hedenäset

13-14-15 juli Matarengi marknad, Övertorneå

13-14, 20-21 och 27-28-29 juli Matmarknad, Kukkolaforsen

19-20-21-22 juli Hantverksmarknad på Lapland Guesthouse, Kangos

27-28-29 juli Karesuando marknad, Karesuando

12 maj – 29 september Lördagstorget, Victoriatorget HaparandaTornio

«

»