Soundtrack till ljusa nätter

Publicerat av: Jessica Wennberg, 29 juni, 2018

Det är ingen nyhet att Tornedalen är ett till ytan stort område att täcka. På vägen från Karesuando till Haparanda hinner det hända grejer, vi rör oss från fjäll till skärgård – med älven som ständig följeslagare. Även säsongerna för besöksnäringen skiljer sig mellan den norra och södra punkten i vårt verksamhetsområde. Där vintersäsongen dominerar i den norra delen, medan Haparanda och norrut än så länge har sin styrka i sommarsäsongen.

 

För att ytterligare stärka turismen pratar man i många sammanhang (både i Sverige och Finland) om att förlänga säsongerna och på så sätt öka antalet gästnätter. Kanske man istället för att förlänga säsongerna kan se det som att vi tillför fler säsonger till vårt utbud? De skarpa kontrasterna mellan vinter och sommar, men också skiftningarna från vinter till vårvinter, sensommar till höst ger möjlighet till fler aktiviteter och nya reseanledningar.

 

Så här när midsommar passerat och vi övergår från juni till juli känns det som att potentialen i den Tornedalska sommaren är i det närmaste oändlig. Aldrig har till synes så många beskrivningar av våra Polar days eller Nightless nights susat förbi i sociala medier. Och lets face it; det mesta blir lite vackrare i ljuset av en midnattssol (kanske inte sömnen dock) – foton, bastukvällar, båtturer, fotbollsmatcher, cykelturer, ett dopp i älven, en kopp rykande varmt kaffe, ja till och med en myggfylld myr. Eller att bara sitta alldeles stilla med blicken mot horisonten och en sol som aldrig går ner… Oavsett om du söker avslappning eller action får det en extra dimension när du kan göra det mitt i natten i sällskap av glödande solsken.

 

Vill du ha ett annat soundtrack än myggornas surr som ackompanjemang till dessa dagsljusa nätter finns här några tips;

Du ska få en midnattssol – Johan Airijoki

Pajala State of Mind – The Magnettes

Midnight sun – The Sounds

Oli kaunis kesäilta – JORD

The Silence – Fagervall/Björkenvall

Midnattssolen – Siw Malmkvist

Tornedalens sång – Höstorkestern

«

»